)
April 2025 - Sell in May and go away?
Det klassiska ordspråket inom aktievärlden antyder att man bör sälja sina aktier innan de långsamma sommarmånaderna för att senare återvända till marknaden under hösten. Men denna strategi har visat sig vara mindre effektiv, särskilt under de senaste tio åren. Idag pågår så mycket på marknaden som sätter traditionella säsongsbeteenden ur spel och jag tror inte på några lugna sommarmånader.
Donald Trump fortsätter att vara mer aktiv än någonsin, särskilt när det kommer till världsekonomin. Den 9:e april pausades stora delar av tarifferna, vilket resulterade i Nasdaqs näst största dagsuppgång någonsin. Enligt Trump-administrationen pågår intensiva förhandlingar med flera länder, och vi får även signaler om att samtal mellan USA och Kina har inletts — en relation som är avgörande för den globala ekonomin.
Som jag påpekat ett par gånger tidigare är jag inte särskilt orolig för att inflationen ska blossa upp igen. Inflationsdatan visar på en fallande trend även om nivån fortfarande är något högre än målet. Däremot skapar nuvarande läge en osäkerhet. Hushåll och företag känner av detta och intar en avvaktande position vilket påverkar konsumtion och tillväxt, som i sin tur kan leda till en recession. Grafen nedan är ett exempel som visar på denna syn. Ekonomisk data har nu också börjat påvisa detta. I USA visade för första gången på 3 år senaste rapporten för GDP eller konjukturen en något minskande ekonomi för Q1. Däremot håller sig den absolut viktigaste datan i form av jobbdata, sig fortfarande väldigt stabil. Företag vill inte göra sig av med sina anställda.
)
Trump är medveten om situationen och trycker på Federal Reserve (FED) att sänka räntan. Vid ett tillfälle under månaden nämnde han till och med att han ville avsätta Jerome Powell, men drog sedan tillbaka det uttalandet. FED befinner sig i ett avvaktande läge och vill se resultatet av tarifferna innan de agerar, särskilt med tanke på att jobbdatan är stark. FED har sitt nästa möte imorgon. Marknaden är överens om att FED lämnar räntan oförändrad imorgon, däremot är det mer intressant att lyssna på Powells kommentarer. Idag förutspår marknaden att FED kommer sänka räntan i juni och fortsätta med totalt fyra 0,25 %-sänkningar under 2025.
Eftersom Trump inte kan påverka räntan, arbetar han istället intensivt med skattesänkningar som han har varit tydlig med att han vill genomföra. Hans aktuella paket beskrivs som det största i amerikansk historia — ”one big, beautiful bill” — och kan realistiskt sett gå igenom redan i sommar, vilket i så fall torde vara positivt för aktiemarknaden.
Jag ser goda möjligheter för den pågående korrektionen att övergå till en återhämtning. Som jag har påpekat tidigare är mindre, innovativa företag intressanta. De har stått inför betydande motstånd de senaste åren, särskilt på grund av den höga räntemiljön och den stora koncentrationen av kapital till de allra största tech-jättarna, som ensamma drivit på en ”bull market.” Värderingsskillnaden mellan de största och något mindre bolagen är rekordstor, och jag tror att denna ”bull market” kan smitta av sig till de mindre tech-bolagen som faktiskt är på rea nu och där de ovan nämnda motstånden är på väg att försvinna.
Innehav
För fonden som helhet resulterade april i en plus minus noll – avkastning.
Bland de innehav som presterade positivt hittar vi innovativa, något mindre bolag, exempelvis i rymdsektorn som RocketLab och Redwire. Glädjande nog var det svenska AI-bolaget Smart Eye i toppen med en avkastning på +23.3 % för månaden. Det göteborgsbaserade företaget, som arbetar med eye tracking och AI för att förstå mänskligt beteende i olika kritiska miljöer så som i fordon, meddelade flera intressanta ”design wins”-samarbeten med stora biltillverkare där deras mjukvara ska användas för att övervaka förare.
)
På minussidan kan vi hitta flera av de stora chip-bolagen i USA så som AMD, Qualcomm, Nvidia och sämst Micron med – 13.3 % för månaden. Inledningen av året har präglats av en viss skepticism mot AI, där frågor kring huruvida AI-modeller och relaterade komponenter kan effektiviseras har dykt upp — en osäkerhet som delvis har orsakats av Kinas nya alternativ. Jag menar dock att AI-affären är intakt och robust. Inte minst de största tech-bolagen vittnar om att de kommer spendera rekordbelopp på AI-infrastruktur de kommande åren och bl.a. ovan nämnda bolag har svårt att hänga med i att möta efterfrågan.
Nyheter
April var en intensiv månad för rapportering, och det var särskilt intressant att följa den första rapporteringen från teknikjättarna efter den pågående tariffkarusellen. De flesta tech-jättarna levererade rapporter som var över förväntningarna, där Microsoft och Meta stod ut med de mest övertygande resultaten, vilket bidrog till att dämpa marknadens oro.
Apple är troligen den tech-jätte som är mest direkt påverkad av tarifferna. Bolagets rapport var solid och under tillkännagivandet av kvartalsrapporten handlade många frågor just mot tarifferna. Apple presenterade en stabil rapport med en positiv prognos för kommande kvartal. Däremot meddelade de att det är svårt att förutspå längre fram i framtiden med tanke på det rådande ekonomiska klimatet.
För att anpassa sig till omständigheterna har Apple redan gjort förändringar i sina leveranskedjor, inklusive att flytta delar av produktionen från Kina till Vietnam och Indien — ett tydligt tecken på att företaget agerar snabbt för att möta förändringar. Trots detta står Kina fortfarande för en betydande del av produktionen. För det kommande kvartalet uppskattar Apple att öka sina tariffkostnader med cirka 900 miljoner USD, vilket förväntas påverka EBITDA med 4 %. Trots dessa utmaningar förblir företagets uppskattade vinst och omsättning i linje med förväntningarna.
Magnus Nicklasson 20250506
)